Corona update

Laatste update: 17 APRIL 2020 13u40

Hieronder nuttige info betreffende de genomen maatregelen omwille van het Corona virus


Beste ouders

De Nationale Veiligheidsraad, uitgebreid met de ministers-presidenten, heeft woensdag 15 april, op grond van advies van de wetenschappelijke experten, de huidige maatregelen in de strijd tegen het coronavirus voorlopig verlengd tot en met zondag 3 mei. Dat is nodig om de viruscurve verder af te vlakken, zodat onze gezondheidssector niet overbelast wordt. Of de maatregelen ook na die datum gehandhaafd blijven of versoepelen, hangt af van hoe de cijfers verder evolueren.

Concreet betekent dit dat de scholen gesloten blijven t/m donderdag 30 april (vrijdag 1 mei is een vrije dag) en dat de scholen in opvang moeten blijven voorzien.

 • Scholen blijven open tot en met donderdag 30 april  voor de opvang van  gezonde leerlingen. Vrijdag 1 mei is immers een wettelijke feestdag
 • Krijgen leerlingen tot en met donderdag 30 april vanop afstand nieuwe leerstof aangeboden.

Voor wie moeten wij opvang voorzien? Hoe wordt deze georganiseerd?

 • Tijdens de normale schooluren. Voor- en naschoolse opvang moet bij de gepaste dienst afgesproken worden.
 • Indien mogelijk een seintje vooraf!
 • Kinderen blijven zo veel mogelijk thuis. Het principe is: ouders die thuiswerken, vangen hun kind thuis op. Bij twijfel, enkel in uitzonderlijke situaties, staat het de school vrij een attest of bevestiging van de werkgever vragen.
 • Zieke kinderen en kinderen van wie een ouder ziek is, blijven thuis. 
 • Als een kind ziek wordt tijdens de opvang, worden de ouders onmiddellijk gecontacteerd om het kind te komen halen.

Over een datum vanaf wanneer de lessen weer op school kunnen doorgaan, en onder welke voorwaarden dat zal gebeuren, heeft de Veiligheidsraad nog geen beslissing kunnen nemen. De veiligheid van leerlingen en personeel zal in die beslissing in elk geval prioritair zijn.

Intussen gaan we van start gaan met ‘preteaching’. Komende maandag is het zover. Dan krijgen onze kleuters zo veel mogelijk digitaal nieuwe leerstof aangeboden thuis. Om het ‘schoolgevoel’ zo goed mogelijk te benaderen, vragen we om ook thuis te zorgen voor een klasstructuur: opstaan, eten, klaarmaken, even werken voor de school, pauze,…

Hebben jullie nog vragen bij dit alles? Je kan ons steeds bereiken via directie@vkspagadder.be of op het nummer 0476 36 26 30.

Zorg voor elkaar en blijf gezond! Groeten

Juf Ann


Internet
Om jullie in de toekomst beter te kunnen bereiken, willen we graag van iedereen het e-mailadres. Dan kunnen we per klas berichten, werkblaadjes, … doorsturen. Bezorg ons jullie gegevens via onderstaand formulier of door een mailtje te sturen naar directie@vkspagadder.be.
  CLB zet in op online ondersteuning van leerlingen en ouders tijdens de coronacrisis

  Ondanks de opschorting van de lessen, blijft elk Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) gegarandeerd bereikbaar, maar er is meer: CLBch@t, het anonieme chatonthaal van de CLB-sector, wordt versterkt. Hiermee zet het CLB in op het ondersteunen van leerlingen en ouders. Vorige week nam het aantal gesprekken over corona op de chat exponentieel toe.

  Naast vragen die verband houden met het coronavirus, blijft CLBch@t ook vragen beantwoorden rond allerlei andere thema’s. Alle vragen over het welbevinden & de gezondheid van leerlingen zijn welkom, alsook vragen over de onderwijsloopbaan en het leren & studeren. Daarom werd besloten om alvast deze week de chatpermanentie met 40% uit te breiden. Tijdens de openingsuren zullen telkens 6 tot 7 chatmedewerkers beschikbaar zijn om vragen te beantwoorden en ondersteuning te bieden.

  Leerlingen en ouders kunnen op clbchat.be terecht op maandag, dinsdag en donderdag van 17-21u en op woensdag van 14-21u. Soms is er een wachtrij, maar in vergelijking met andere organisatoren van chathulp valt dit erg goed mee. De site is geschikt voor mobiel, tablet en pc.

  Bijkomend bezorgen we jullie ook info over de hulplijn 1712. Hulplijn 1712 is een professionele hulplijn voor burgers met vragen over geweld. Tijdens de coronacrisis verwacht hulplijn 1712 een toename van conflicten en geweld in gezinnen. De professionele 1712-hulpverleners staan klaar om meer oproepen hierover te beantwoorden en zullen tijdens de coronacrisis de telefoon en chat blijven bemannen.
  Daarnaast ontwikkelde 1712 de poster ‘Omgaan met conflicten in het gezin tijdens de coronacrisis. 5 Tips’. De poster bevat tips over hoe je kunt omgaan met conflicten in het gezin en vermeldt hulplijn 1712 en de belangrijkste noodnummers.


  Voor de ouders van de kleuters 1ste kleuterklas


  De Opvoedingswinkel
  We blijven bereikbaar voor ouders! Als jullie vragen hebben, meer opvoedingsgericht of over ouderschap, dan staat de Opvoedingswinkel paraat.
  Nog nooit was de nood tot een luisterend oor zo groot.

  We zien en horen het overal. Het coronavirus brengt meer met zich mee dan enkel koorts en kortademigheid. Het heeft zijn impact op heel ons leven en zeker ook op het gezinsleven, de manier waarop we opvoeden, de manier waarop onze kinderen reageren, de manier waarop we ouder zijn. Ouders en opvoedingsverantwoordelijken die willen praten, hun hart luchten of bekijken hoe ze met sommige situaties anders kunnen omgaan kunnen bij ons terecht via telefoon, mail of videogesprek.

  www.opvoedingswinkelwestlimburg.be


  Activiteiten voor kleuters
  In deze corona-tijden is het niet eenvoudig om kleuters telkens te voorzien van activiteiten.
  Via onderstaande link vinden jullie enkele educatieve activiteiten voor kleuters.

  Naar de activiteiten