Zorgen voor het milieu: wij doen mee!

Milieu Op School (MOS)

Omdat het milieu belangrijk is willen we als school hieraan ons steentje bijdragen.

Milieuzorg Op School (MOS) wil samen met de kleuters werken aan een milieuvriendelijke school. Daarom is het belangrijk dat de kleuters bij de uitwerking van MOS op school betrokken worden. Op regelmatige tijdstippen zetten we onze zorg voor het milieu extra in de verf.

En … onze inspanningen worden beloond! Op 21 oktober 2011 krijgen we ons eerste MOS-logo.

 

Kippen op school

Verantwoordelijkheid nemen kan je al jong leren door voor dieren te zorgen. Onze kippen leren de kleuters dat afval verwerken ook kan gebeuren zonder extra kosten. De drie schoolkippen (Witje, Zwartje, Bruintje) verwerken de schillen van onze wekelijkse fruitdag, de broodresten van de eetmomenten, …

Wie restjes heeft van brood, groeten (sla, schillen van wortelen, prei, …) kan dit kwijt bij de kippen. Als beloning ontvangen we dagelijks kakelverse eitjes waarmee de kleuters in hun klas weer aan de slag kunnen. Er wordt gebakken en gekookt. Al handelend leren ze welke gerechten je met een ei kan maken en hoe een vers eitje smaakt. Dat een ei van de kip komt en niet uit de supermarkt is voor onze kleuters geen geheim.

Wekelijks is een klas verantwoordelijk voor de kippen. Zij zorgen ook voor het dagelijkse bakje voeder en vers water. Eitjes zoeken in het nest is een belevenis!

De kleuters van de klas die voor de kippen zorgt, mogen ook resten van groenten en fruit meebrengen.

 

Afval beperken

Al jaren ijveren we voor het beperken van restafval op onze school. Door je kleuter drank in een hersluitbare flesje of beker mee te geven, ondersteunen jullie ons bij deze opdracht en besparen we wekelijks zakken afval. Boterhammen of een koek meegeven in een herbruikbaar doosje draagt ook bij aan minder vervuiling. En … “Jong geleerd is oud gedaan!”

Lege batterijen en inktpatronen verzamelen we en laten we recycleren. Geef ze mee aan je kleuter of breng ze binnen op het secretariaat van de school.

 

Composteren met de kleuters.

Onze kleuters zijn gestart met het composteren van bladeren en andere plantaardige resten! Naast de kippenren verscheen een bladerkorf waarin bladeren langzaam verteren en compost worden.

 

Terug naar overzicht mededelingen